Taco’s met kip, spek & salsa

Afgelopen zomer at ik (op een dinsdag) tijdens de crew catering van een festival taco’s, maar dan echte, van die zachte. “It’s Taco Tuesdaaaay!”, riep de chef door de tent heen. En die waren lekker! Nu heb ik de Mexicaanse roots niet echt door m’n aderen stromen, maar dat weerhield mij er niet van een lekker taco-receptje te maken. Op z’n Hollands, met hárde taco’s, nieuwe kip, spek en een redelijk pittige salsa.

Dit heb je nodig voor 2-3 personen:
  • 2 eetrijpe avocado’s
  • 2 trostomaten
  • 1 sjalotje
  • 2 speklappen mét zwoerd (is essentieel voor de crunch, jam!)
  • Circa 355 gram kipdijfilet
  • Circa 2 (ruime) eetlepels in stukjes gehakte groene jalapeño’s (ik had ze uit een potje van Santa Maria)
  • 1 limoen (voor het sap)
  • Tacoschelpen, 2-3 per persoon (ik kon er twee op, maar ben een kleine eter en had gesnoept tijdens ‘t koken..)
  • Groene Tabasco naar smaak (green pepper sauce staat op het flesje)
  • Zout naar smaak
  • Verse koriander naar smaak

I / Zet alvast een pan met anti-aanbaklaag op redelijk hoog vuur en leg de speklappen er zonder extra olie in. De olie komt op een gegeven moment vanzelf van het zwoerd af.

Processed with VSCO with a6 preset

II / Ondertussen snijd je de avocado’s en tomaten klein en snipper je ’t sjalotje. Doe deze bij elkaar in een kommetje en hussel door elkaar.

III / Vervolgens voeg je hieraan het sap van de uitgeknepen limoen toe, de groene tabasco en zout naar smaak. Roer door en laat even staan. Verwarm ondertussen de oven en bereid de taco’s volgens de bereidingswijze op de verpakking. 

Processed with VSCO with a5 preset

IV / Als de speklappen eruitzien zoals hieronder, dan haal je ze uit de pan en laat je ze uitlekken op keukenpapier. Laat de olie in de pan zitten! Hierin kun je meteen de kipdijfilets bakken. Bak deze tot ze gaar en goudbruin zijn. Voeg een snufje zout toe tijdens het bakken.

Processed with VSCO with a6 presetProcessed with VSCO with a6 preset

V / Zowel de gebakken speklappen als de kipdijfilets hak je in stukken. Dit komt niet zo nauw.

Processed with VSCO with a6 preset

VI / Als alle elementen klaar zijn vul je de taco’s achtereenvolgens met wat kip, de salsa en bovenop een beetje spek en blaadjes koriander (als je dat lust ten minste). Ik vind het er erg lekker bij! SMAKELIJK!

Processed with VSCO with f2 presetProcessed with VSCO with f2 preset

FYI // Dit recept is lactosevrij en glutenvrij en dat was het ook wel een beetje. Sorry not sorry, ik houd nog steeds van vlees en heb er zelfs kip én varken in verwerkt. Voor het idee heb ik voor de zogenoemde nieuwe kip gekozen, die eigenlijk helemaal niet zo bijzonder vernieuwend (of duurzaam) is volgens de Keuringsdienst van Waarde.

Plaats een reactie