Dumplings maken doe je zo!

Omdat ik vooralsnog het meeste over FOOD schijn te schrijven, gaan we nog even verder op deze koers. Eten moeten we tenslotte allemaal. Mijn inspiratie voor dit recept komt voort uit mijn allerliefste lievelingsprogramma ever: Masterchef Australia. Met de nadruk op Australia, want de mentaliteit van alle andere landen vind ik gewoonweg ruk.

Dat het charisma van de Aussies mij heeft overtuigd dat ook ik de geliefde dumplings kan maken moge duidelijk zijn. En jij kan dat ook! Voor nog geen € 20,- (echt waar) en wat ambachtelijke arbeid heb je deze Aziatische heerlijkheid op tafel staan.

Processed with VSCO with nc preset

Voor ca. 24 dumplings (3-4 personen) heb je nodig:
 • 260 gram bloem
 • 500 gram half om half gehakt
 • Ca. 5 bladeren Chinese kool (zonder het harde witte deel)
 • 100 gram shiitake
 • 2 lente uien
 • 1 ruime eetlepel gesnipperde verse gember
 • 4 teentjes gesnipperde knoflook
 • 1 groente-bouillonblokje
 • 1 eetlepel sesamolie
 • 4 eetlepels light sojasaus
 • Peper en zout naar smaak
 • Deegroller (of een lege bier/wijnfles, werkt fantastisch)
 • Schone theedoek
Voor de optionele pittige broccoli als bijgerecht heb je nodig:
 • 175 gram broccoli (zo’n zak in het koelschap of de roosjes van een verse stronk)
 • 1 theelepel chili flakes
 • 4 eetlepels sesamolie 
 • 8 theelepels light sojasaus
 • 6 tenen gesnipperde knoflook

Processed with VSCO with nc preset

I / Haal de shiitakes uit de verpakking en laat ze 20 min. in een pannetje heet water staan. Let op dat je het pitje niet te hoog zet, het mag absoluut niet koken.

Processed with MOLDIV

II / Ondertussen snijd je de knoflook, gember, lente-ui en Chinese kool klein. Besprenkel de kool vervolgens met een klein theelepeltje zout om aanwezig vocht eruit te trekken. Laat dit even inwerken en zodra je merkt dat de boel vochtig wordt, knijp je het vocht eruit door de kool in een schone theedoek te doen.

III / Als het goed is zijn de in heet water gewelde shiitakes ook (bijna) klaar. Laat ze uitlekken en knijp overtollig vocht er voorzichtig uit met de theedoek. Snijd de shiitakes vervolgens ook klein.

Processed with VSCO with nc preset

IV / Doe alle gesneden ingrediënten in een kom, samen met het gehakt, sesamolie, en sojasaus. Voeg peper en zout naar smaak toe en meng het goedje door elkaar. De vulling voor de dumplings is nu klaar en kun je even afgedekt aan de kant zetten. Deze hoeft niet in de koelkast.

Processed with VSCO with nc preset

V / Pak een kom en doe hierin de bloem en ca. 120 ml. kraanwater. Voeg het water in kleine beetjes toe. Leg het deeg op een schone ondergrond en kneed dit totdat het een stevige consistentie heeft. Ik had nog nooit eerder deeg gekneed en heb bijna 5 min. staan kneden tot ik dit bereikte. Het vergt wat kracht, maar werpt wel z’n vruchten af.

Tevreden met je deeg? Het moet enigszins stug zijn, maar je moet ‘m ook uit kunnen rekken in de lengte. Doe dit totdat je een rol krijgt als je hieronder kunt zien.

Processed with VSCO with av4 preset

VI / Snijd de deegrol vervolgens op in stukken van iets minder dan 1,5 cm. Dit komt niet zo nauw.

Processed with VSCO with av4 preset

VII / Leg wat bloem neer en dip de gesneden stukjes hierin met beide zijkanten. Plet ze vervolgens met je handpalm. Als het goed is krijgen ze hierdoor een enigszins ronde vorm.

Processed with VSCO with av4 preset

VIII / Rol de deegrondjes zo dun mogelijk uit met een deegroller of bierfles in mijn geval. Zorg dat de ronde vorm behouden blijft, dit maakt het vouwen zometeen gemakkelijker.

Processed with VSCO with av4 preset

IX / Per dumpling heb je ongeveer een halve eetlepel vulling nodig. Leg deze in de breedte midden op het deeg. Hoe je ‘m vervolgens tot dumpling vouwt, zie je in onderstaande video. Deze is afkomstig van Kitchen Bowl.

 

 

X / Knijp de vouwen stevig dicht, zodat er geen kookvocht in kan komen. Zet een pannetje met water en het bouillonblokje op het vuur. Zodra het water kookt doe je een aantal dumplings in het water. Zet de timer op 5 min.

De hoeveelheid dumplings hangt af van de grootte en diepte van je pan. Ik kookte per keer zo’n 4-5 dumplings. Check tussendoor of er nog voldoende water in de pan zit, want doordat het water steeds kookt verdampt er veel vocht.

Processed with VSCO with av4 preset

XI / Als de dumplings klaar zijn laat je ze uitlekken en maak je de volgende batch. Ga zo door tot alle dumplings gekookt zijn. Ondertussen kun je een bijgerecht maken, zoals de pittige broccoli die ik erbij serveerde.

XII / Bak de roosjes broccoli gedurende 10 min. op laag vuur in wat olie. Meng ondertussen de sesamolie, sojasaus, knoflook en chili flakes in een kommetje. Voeg deze daarna toe aan de broccoli in de pan en roerbak dit nog zo’n 5 min. of totdat de boel enigszins indikt.

Processed with VSCO with av4 preset

KLAAR! Serveer de dumplings in een diep bord met de gebakken roosjes broccoli (en evt. wat kroepoek) ernaast. Als je de dumplings opensnijdt zul je zien dat er vocht/vet uitkomt dat vrijgekomen is uit de gegaarde vulling. Ik zeg je, dit smaakt naar umami. Smakelijk eten en you’re welcome. 

Processed with VSCO with nc preset

FYI / Dit recept is lactosevrij. 

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: