Waar je ook gaat eten, er is áltijd (ik overdrijf graag) tomatensoep à la crème. Daar krijg ik met m’n lactose-intolerantie dus echt een puntkop van. Tomatensoep kun je ook hartstikke lekker (en minder zwaar op de maag) maken zónder die crème-zooi. Ik deed er nog een schepje bovenop en maakte ‘m naast lactosevrij ook glutenvrij én geschikt voor het low-FODMAP dieet.
Voor twee personen heb je nodig:
- 1 blik gepelde tomaten
- 350 gram passata di pomodoro
- 4-5 eetlepels knoflookolijfolie
- Gesneden verse basilicum naar smaak (ik gebruikte vijf flinke blaadjes en daarnaast nog wat als garnering)
- Geraspte Parmezaan naar smaak
- 1 gesnipperde bosui (het groene deel, dan is ‘ie low-FODMAP)
- 1 groente-bouillonblokje
- Water (net zoveel als eenmaal de inhoud van het blik gepelde tomaten)
- Blender of staafmixer
- Optioneel: zwarte peper
I / Doe de knoflookolijfolie in een pan en fruit hierin kort de gesnipperde bosui. Voeg vervolgens de gepelde tomaten, passata, het groente-bouilonnblokje en water toe. Verwarm dit alles op een laag pitje mee totdat het begint te pruttelen. Let op dat de boel niet enorm gaat koken, want dan kan de bodem aankoeken.
II / Zodra de soon-to-be-soep opgewarmd is, voeg je de gesneden Basilicum toe en doe je het geheel in een blender. Voeg beetje bij beetje wat Parmezaan toe en proef tussendoor of alles naar smaak is. Met zwarte peper kun je de soep eventueel wat meer pit geven.
III / Alles glad gepureerd? Dan is de soep klaar! Serveer ‘m met wat verse Basilicum en zet de Parmezaan voor liefhebbers op tafel. Tip: deze soep is ook lekker om in te dippen met een stokbroodje. Smakelijk!
FYI // Deze soep is lactosevrij, glutenvrij én geschikt voor het low-FODMAP dieet.